Kus Kus, 1kg
Kus kus (couscous alebo tiež cous cous) je jedným zo základných jedál severoafrickej kuchyne.
Sú to guľôčky z pšeničnej krupice, ktoré sa už nevarí, len sa sparí horúcou vodou. Hodí sa k zeleninovým aj mäsovým pokrmom, studený možno použiť na šalát.
vlhkosť: max.12,5%, obsahuje lepok
uchovávajte na suchom a chladnom mieste
Netto: 1 kg
Krajina pôvodu: Taliansko
Príprava: Odmeriame si množstvo kus kusu, ktoré budeme variť (cca 1 hrnček na 2 porcie, kus kus veľa nadobudne). Kus kus dáme bokom a rovnaké množstvo vody, ako budeme variť kus kusu, dáme do hrnca, osolíme a privedieme k varu. Potom vsypeme kus kus, priklopíme a necháme odstáť mimo plameň. Po desiatich minútach (alebo až sa vsiakne všetka voda) vmiešame lyžicu masla. Namiesto vody môžeme použiť tiež vývar.
rýchlejšia príprava: do misky vložte požadované množstvo kus kusu pridajte rovnaké množstvo horúcej vody -nie vriacej, miešajte až pokým kus kus neabsorbuje všetku vodu, pridajte trošku olivového oleja a zamiešajte.
Zloženie: krupica z tvrdej pšenice, voda.